середа, 30 травня 2012 р.

ПАСПОРТ І КОД - БЕЗ ХАЛЯВИ НАРОД!


2 коментарі:

володимир сказав...

Лобісти компаній з надання послуг платного ТВ готують зміни до закону про авторські права. Ці поправки зобов'яжуть супутникові канали вести закодоване мовлення на території України.

Як відомо зараз у відкритому доступі із супутників HotBird, Amos і Astra на території України транслюються близько 60 каналів, які українці приймають на супутникові тарілки. За статистикою, супутникове ТБ на домашні антени приймають близько 3 млн вітчизняних домогосподарств та при цьому тільки близько 300 - 400 тис сімей купує пакети каналів в операторів.

Поправки будуть внесені в законопроект № 6523, який буде розглянутий перед другим читанням Комітетом Верховної Ради з питань науки і освіти орієнтовно в кінці червня. Ініціатор документа народний депутат Максим Луцький в ході листування не зміг дати чіткої відповіді щодо пропонованих нових норм мовлення і перенаправив питання на згаданий комітет ВР, в якому також вважали за краще утриматися від зайвих висловлювань.

В законопроекті вже створено сприятливий контекст для того, щоб дописати в тексті рядок про обов'язкове кодування всіх трансльованих на території Україні каналів. Так, у прийнятій в минулому році в першому читанні версії документа сказано, що сигнал вважається закодованим, якщо його масове поширення доступно для прийому тільки за допомогою декодера.

Представники супутникових платформ і платних каналів в цілому підтримують ідею депутатів.

«Кодування призведе до поліпшення якості контенту, який закуповують вітчизняні мовники, так як їх трансляція буде краще монетизуватися», - заявила директор оператора супутникового ТБ компанії Viasat Оксана Ферчук. За її словами, зараз телеканали, які отримують ліцензії в Нацраді з телебачення і радіомовлення, і так зобов'язані кодувати сигнал. Але не всі з них сумлінно виконують цю норму. Думку пані Ферчук підтримує директор з розповсюдження преміум-каналу Eurosport в Росії та СНД Анна Пак.

У той же час у галузевих експертів ініціатива викликає більше запитань і побоювань.

«Не зовсім зрозуміло на підставі чого держава буде втручатися в діяльність господарюючих суб'єктів і змушувати сигнал телеканалів з супутника кодувати? Навіть якщо цей законопроект набуде чинності, залишається відкритим питання телеканалів, у яких практично весь контент власного виробництва. Під цю категорію, зокрема, підпадають всі новинні канали. Навіщо далеко ходити: канал «Рада», який висвітлює діяльність законодавчої гілки влади, стане в такому випадку недоступний більшості українців, і споглядати його зможуть тільки абоненти кабельних мереж », - зазначає видавець журналу Mediasat Олександр Глущенко.

Анонім сказав...

"ПАСПОРТ І КОД - БЕЗ ХАЛЯВИ НАРОД!"
Скоро буде як у латиша - ХРЕН ДА ДУША...