четвер, 22 березня 2012 р.

Новые подробности о социальном сет-топ-боксе

22 марта 2012 года состоялся пресс-брифинг главы Государственного комитета по телевидению и радиовещанию Александра Курдиновича, в ходе которого был озвучен ряд важных моментов касательно обеспечения малоимущих слоев населения средствами приема цифрового вещания. 

5 коментарів:

makcmedia сказав...

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович припускає, що ціна сет-топ-боксів (телетюнерів для прийому цифрового сигналу) у великих роздрібних торгівельних мережах становитиме «навколо 500 гривень». Але Держкомтелерадіо розраховує придбати за кошти державного бюджету тюнери за нижчу ціну. «Ми орієнтуємося на нижчу ціну, ніж 500 гривень», - наголосив він на брифінгу 22 березня.



«У цій сумі більше 30% - це ввізне мито і ПДВ. Якщо буде прийнято рішення про звільнення від ввізного мита зазначених сет-топ-боксів, ціна буде значно меншою. Але поки що ми орієнтуємося на ці цифри», - додав він.



Він також висловив сподівання, що до кінця року сет-топ-бокси подешевшають, тому що разом з Україною стандарт цифрового телебачення DVB-T2 розвивають Російська Федерація та Казахстан, які також потребуватимуть пристроїв, і буде налагоджено їхнє виробництво, зокрема, в Китаї.



Нагадаємо, що в державному бюджеті на 2012 рік на забезпечення незахищених верст населення сет-топ-боксами передбачено 350 млн 120 тисяч гривень. Держкомтелерадіо очікує, що зможе забезпечити цього року за ці кошти приблизно 685 тис. - 695 тис. сімей. «Але точно мені сказати важко, тому що тендер покаже, на яку кількість фактично вистачить грошей», - зауважив Олександр Курдінович.



Таким чином, Держкомтелерадіо розраховує вартість одного пристрою від 503 до 511 гривень. Але в кошти бюджету крім ціни сет-топ-боксів закладена й сума, яка буде витрачена на їх доставку малозабезпеченим громадянам. «Тобто крім вартості самого сет-топ-бокса необхідно буде витратити від 19 до 25 гривень, за нашими розрахунками, на доставку кожного телетюнера по всій Україні з міста Києва», - сказав голова Держкомтелерадіо. «Таким чином, ціна самого телетюнера без урахування доставки, за нашими розрахунками, має бути нижчою за 500 гривень», - резюмував він.



На запитання журналістів, хто підключатиме нові пристрої «стареньким бабусям», Олександр Курдінович відповів, що люди встановлюватимуть їх собі самостійно. Він вважає, що вони із цим впораються, оскільки отримають детальну інструкцію, як підключити антену до телетюнера, а телетюнер увімкнути в роз'єм, у який була підключена антена. А крім того сет-топ-бокси будуть вже активованими постачальником, оскільки такою є умова тендеру.



«Буде максимально спрощена процедура ввімкнення й активації. Не потрібно робити зайвих рухів по налаштуванню телевізора або телетюнера. Все буде дуже просто, - пообіцяв голова Держкомтелерадіо. - Можливо, потрібно буде користувачу тюнера обрати мову меню (українська або російська є обов'язковою умовою тендеру), а можливо, мова буде обрана за умовчанням».

makcmedia сказав...

У Державному комітеті телебачення і радіомовлення з 26 березня буде працюватиме телефон «гарячої лінії» (044) 239-61-09, за яким можна буде дізнатися про можливості безкоштовного одержання сет-топ-боксів (телетюнерів для прийому цифрового сигналу). Про це на брифінгу 22 березня повідомив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.



Також Держкомтелерадіо проводитиме інформаційну кампанію з роз'яснення процедури одержання сет-топ-боксів. «Наша мета - максимально всіма способами донести інформацію до малозахищених верств населення. Сьогодні до Держкомтелерадіо надходять 10-15 дзвінків на день щодо можливості безкоштовного одержання телетюнерів. Є вже і звернення в письмовому вигляді», - сказав він.



Голова Держкомтелерадіо розповів, що зараз завершується виготовлення відповідного телевізійного ролика та планується виготовлення радіоролика. Вони будуть безкоштовно розміщені як соціальна реклама в ЗМІ. «Сподіваюся, що не тільки в державних. Ми будемо просити мовників, які отримали цифрові ліцензії, щоб вони допомогли нам у розміщенні цієї соціальної реклами», - повідомив пан Курдінович.



Ролик Держкомтелерадіо буде додатковим до рекламної кампанії, яку вже проводить провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд». Зі слів пана Курдіновича, він нагадуватиме своєю концепцією ролик «Зеонбуда», але міститиме інформацію про безкоштовні сет-топ-бокси.



«У нашому ролику нам важливо сказати, які категорії громадян мають право на безкоштовне одержання телетюнерів, який спосіб і механізм одержання. У ньому буде йти мова про необхідність написання громадянами відповідної заяви і надання її до органів соціального захисту особисто, поштою чи через уповноваженого представника, а також про можливість одержання телетюнера», - розповів голова Держкомтелерадіо.



За словами пана Курдіновича, виготовленням ролика займається Держкомтелерадіо та підвідомчі йому державні телерадіокомпанії. На запитання, за які кошти його виготовляють, він відповів: «Безкоштовно».



Нагадаємо, що в державному бюджеті на 2012 рік на забезпечення незахищених верст населення сет-топ-боксами передбачено 350 млн 120 тисяч гривень. Держкомтелерадіо очікує, що зможе забезпечити цього року за ці кошти приблизно 685 тис. - 695 тис. сімей.

makcmedia сказав...

До 1 липня 2012 року

Щоб отримати безкоштовно сет-топ-бокс (телетюнер для прийому цифрового сигналу), малозабезпечені громадяни повинні до 1 липня 2012 року звернутися до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення із відповідною заявою. На цьому наголосив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович на брифінгу 22 березня.



«Відповідно до чинного законодавства ми можемо надавати телетюнери виключно за добровільною заявою зазначених категорій громадян. По-іншому змусити їх або силоміць доставляти телетюнери ми не будемо», - заявив він.



Такий порядок прописано в ухваленій 21 березня урядом постанові «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення».



Відповідно до постанови, безкоштовно сет-топ-бокси можуть отримати:

- усі інваліди першої та другої групи (у тому числі інваліди війни цих груп);

- інваліди війни третьої групи;

- особи, які виховують дитину-інваліда, за умови що дитина проживає особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»;

- особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років.



Безкоштовне надання сет-топ-боксів відбуватиметься за правилом: один телетюнер - на одне житлове приміщення.



Зразки заяв та вся необхідна інформація з питань одержання, підключення та користування телетюнером будуть оприлюднені на стендах у місцевих органах соціального захисту, на офіційних веб-сайтах Держкомтелерадіо, Мінсоцполітики, місцевих органів влади, громадських організаціях захисту прав інвалідів тощо.



Крім того, найближчим часом розпочнеться інформаційна кампанія стосовно можливостей безкоштовного одержання телетюнерів.



До 1 серпня 2012 року Держкомтелерадіо збирає на основі заяв списки громадян, яким надаватимуть телетюнери, після чого починається доставка пристроїв.



«Доставка буде здійснюватись поштою по мірі надходження заяв громадян до органів соціального захисту та формування списків місцевими державними адміністраціями. Черговість доставки визначатиметься також по мірі надходження заяв. Тобто хто раніше подасть заяву, той раніше отримає телетюнер», - повідомив пан Курдінович.

володимир сказав...

В РІВНОМУ на базарі СТРОНГ за 580 грн з HD & usb, та варіанти антен ДМХ від 60 грн.

makcmedia сказав...

Победителем в тендера на поставку льготных ТВ-приставок для приема цифрового сигнала стала компания Strong Ukraine, передает «ЛІГАБізнесІнформ».
Производитель должен будет поставить льготным категориям населения приставки для приема сигнала в формате DVB-T2 в национальной сети цифрового эфирного вещания.
Предварительно о своем участии в конкурсе заявили четыре компании, но документы подали только Ромсат и Strong Ukraine. В первом случае была предложена стоимость приставки на уровне 487 грн. за единицу, во втором - 486,80 грн., то есть разница в цене составляет всего 20 коп.
На обеспечение приставками малоимущих из бюджета-2012 будет выделено более 350 млн.грн. На рассмотрение парламента вынесен законопроект, нормы которого, в частности, предусматривают увеличить соответствующие бюджетные расходы еще на 100 млн.грн.
«В конкурсе победила Strong Ukraine, поскольку предложила телетюнер по более низкой цене», - отметил глава Госкомтелерадио Александр Курдинович. Он также сообщил, что устройства, участвовавшие в конкурсе, были проверены на способность принимать сигнал цифрового эфирного вещания.
За бюджетные средства будет закуплено 685 тысяч приемников. По приблизительным подсчетам, на закупку приемников будет выделено около 333 млн.грн., причем более 30% от этой суммы вернется в бюджет, поскольку состоят из таможенного сбора и НДС.
Компания поставит тюнеры по цене в 486,80 грн. за штуку, что на 20 копеек дешевле, чем предложение от Румсат. Также в Госкомтелерадио сообщили, что на следующей неделе комитет займется вопросом почтовой доставки. По словам представителя тендерного комитета Госкомтелерадио Дмитрия Кравченко, комитет будет проводить переговоры с Укрпочтой о возможности закупки услуги у одного участника.
«Это единственная компания, тарифы которой регулируются государством», - отметил он. Доставка будет осуществляться ориентировочно в течение месяца.
Также в комитете напомнили, что желающие приобрести тюнер должны подать заявку в управление соцзащиты до 1 июля, но в принципе срок сбора заявлений может быть продлен.
По поводу возможной закупки дополнительной партии тюнеров еще на 100 млн.грн., в Госкомтелерадио отметили, что в таком случае будет объявлен еще один тендер, в котором, возможно, примут участие больше компаний. В том числе это могут быть украинские производители.
Напомним, в Украине осуществляется переход на цифровое телевизионное вещание. Провайдером сети эфирного цифрового вещания является компания Зеонбуд. Сейчас в сети Зеонбуда уже идет вещание тех телерадиокомпаний, которые победили в конкурсе на частоты. Всего в цифровом пакете будет доступно 32 канала - 28 общенациональных и 4 региональных.
Цифровой сигнал стандарта DVB-T2 кодируется, и для просмотра эфирного ТВ понадобятся специальные тюнеры. Первая партия таких декодеров уже поступила в Украину и была распродана. По предварительным прогнозам, украинцы купят около миллиона устройств в этом году. Первую партию приставок для цифрового ТВ раскупили за 4 дня.
Кроме распространения через розничную сеть, в 2012 году планируется обеспечить ТВ-приставками около 695 тыс. малообеспеченных семей.