неділю, 5 лютого 2012 р.

Ex.ua

Сергій Грабовський для «Телекритики» 01-02-2012

Ex.ua – жертва мудрагелів-політиканів чи бізнес-монополістів?

У Європі діють «піратські партії», які ведуть боротьбу за інтернет, вільний від накладених авторським правом обмежень, і проводять своїх депутатів до парламентів...

Упродовж останнього дня січня 2012 року повідомлення надходили одне за одним, і вони нагадували зведення з поля бою. Спершу численні користувачі почали розповідати один одному, що раптово припинив роботу найбільший в Україні сервіс зберігання інформації Ex.ua. Потім з'явилися вістки, начебто Ex.ua закрили правоохоронці, які прийшли в офіс компанії «Воля-кабель» і зупинили роботу сервісу. Цим, мовляв, пояснюються і скарги абонентів «Волі» на проблеми з доступом до інтернету - можливо, ці дві речі якось пов'язані між собою, можливо, компанію «пресували» вже кілька днів.

Однак прес-секретар компанії Аліна Сігда заявила, що вістки ці не відповідають дійсності: «Ніхто до нас не приходив. Уперше чую про таку інформацію». А інформагенція «Інтерфакс-Україна» із посиланням на представника Ex.ua Юрiя Пiскового спростувала інформацію про обшук в офісі компанії. По-перше, з компанією «Воля-кабель» цей сервіс уже певний час не співпрацює. По-друге, «Ex.ua взагалі не має офісу на території України». По-третє, власниками сервісу є іноземці. В якій конкретно країні розміщено сервери файлообмінника, представник компанії не повідомив.
Тим часом українські міліціонери офіційно повідомили, що це саме вони закрили Ex.ua у межах розслідування кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінального кодексу (порушення авторських і суміжних прав). Про це заявив заступник керівника прес-служби МВС Сергій Бурлаков. І не тільки заявив, а ще й показав фотографії, начебто зроблені в офісі сервісу. За словами Бурлакова, розслідування тривало майже півроку й було ініційовано міжнародними компаніями. «Сьогодні було проведено обшук, санкціонований судом, в офісному приміщенні, у дата-центрах. Вилучено велику кількість комп'ютерної та мережевої техніки, сто серверів, контенту на них більш ніж на 600 терабайт», - безапеляційно сказав Бурлаков і додав: «Проводяться слідчі дії, допитуються свідки й підозрювані. Зараз уже 16 людей. Після проведення цих слідчих дій буде встановлено статус цих людей».
Після цього коментарі посипалися, наче сніг у січні. Один із найцікавіших належить заступнику голови правління Інтернет-асоціації України Олександру Ольшанському, котрий оперативно поспілкувався з журналістами «Радіо Свобода». На його думку, скарги цілої низки відомих західних компаній-виробників програмної продукції на Ex.ua (а саме цими скаргами мотивувало свої дії МВС) мають під собою дуже сумнівне підґрунтя, бо йдеться про дуже специфічні звинувачення в піратстві: «не в піратстві до відео- чи аудіоконтенту, а в розповсюдженні програмного забезпечення, що не є основою їхньої діяльності. Тобто, можливо, що хтось із користувачів завантажив заборонене програмне забезпечення, але це не було їхньою основною діяльністю. Я вважаю, що їм варто боротися за свої права, але в Україні це дуже-дуже важко, бо, наприклад, вони хотіли зробити цей портал більш ліцензованим, представляти ліцензований контент, але ці компанії, які скаржаться на те, що в них вкрали цей контент, у них неможливо його придбати за гроші! Вони не ліцензують контенту в Україні для використання в інтернеті!».
Ба більше: Ольшанський вважає, що насправді причиною закриття сервісу є зовсім не те, чим мотивуються дії правоохоронних органів: «Це можуть бути і конкуренти - такі ж самі файлообмінні сервіси, бо їх дуже багато і в Україні, і за межами України, це може бути хто завгодно. Але я кажу, що ось ця, така показова боротьба за авторські права - це скоріше не боротьба, а конкурентна війна, і тут держава не повинна бути на боці когось».
Одне слово, як казали в часи моєї юності, «бій у Криму, все у диму...»
Якщо ж додати до всього цього повідомлення про те, що того ж 31 січня з перебоями почав працювати офіційний веб-сайт Міністерства внутрішніх справ України mvs.gov.ua, то «диму» стане ще більше. Адже в МВС не виключають, що сайт відомства тимчасово не працює через велику кількість відвідувачів та хакерські атаки, спричинені прагненням помститися за закриття Ex.ua.
Як конкретно розгортатимуться події, покаже найближче майбутнє. Але за будь-яких обставин подібні файлообмінники з частково легалізованим чи взагалі незаконно зібраним контентом - під оглядом законів про авторське право - і далі діятимуть в інтернеті, яку б запеклу боротьбу проти цього не вели репресивні структури наймогутніших держав світу. Проблема ця з самого початку існування всесвітнього павутиння (ба навіть раніше) є не стільки юридичною, скільки світоглядно-філософською та політико-економічною. Як відомо, справа дійшла до того, що в Європі цілком легально діють «піратські партії», які ведуть запеклу боротьбу за інтернет, вільний від накладених авторським правом обмежень, і навіть проводять своїх депутатів до парламентів.
Дозволю собі при цій нагоді навести велику цитату з давньої вже власної статті в журналі «Сучасність», де йшлося - поміж іншого - про такий важливий чинник розвитку, як інформація, і про тих упливових персонажів міжнародної арени, чия діяльність ґрунтувалася (та, власне, і ґрунтується) «на кричущому нерозумінні сутності інформації як продукції, як багатства, як товару, як чинника суспільного розвитку сучасного світу».
Отже: «Відмінність інформації від продукції матеріального виробництва ще у першій половині ХХ століття афористично сформулював Бернард Шоу: якщо у кожного із нас по яблуку, і ми обміняємось ними - у кожного залишиться по яблуку. А от якщо у кожного по ідеї, то наслідком обміну стане те, що у кожного буде по дві ідеї. Мережа INTERNET явочним шляхом стала засобом такого обміну, а не суто комерційним проектом (банкрутство INTERNET`у стало б причиною глобальної суспільної катастрофи, і не лише економічної, а й насамперед гуманітарної). Водночас INTERNET - це чи не перший (поряд, скажімо, з космонавтикою) реальний вихід людства за межі старих ідеологій, за межі індустріального суспільства та власне ринкових стосунків. Отож, як видається, сама природа, саме єство інформації вимагає суспільної власності (скористаємося цим робочим терміном) на неї. Звичайно, ця суспільна власність не має нічого спільного з "суспільним трактором" (розпорядження яким є приватним чи корпоративним, а використання - індивідуальним, і ніяк інакше, двох трактористів трактор не винесе). Не можуть бути у суспільній власності й гроші (крім певних сум у вигляді податків, які громадяни надають у розпорядження своїх вільно обраних представників, бо у такому разі гроші не будуть регулювати економічні стосунки між людьми).
А от інформація здатна актуально перебувати у всепланетній власності. І це - за умов постіндустріального, глобального, інформаційного суспільства, в яке вступили розвинені країни - є показником принципової видозміни віяла можливих стосунків між людьми, його розширення й водночас обмеження (бо зовсім іншою стає небезпека поширення певного типу інформації, наприклад, створеної якимось божевільним хакером команди на самоліквідацію всіх ядерних боєголовок)...
Ствердження на пострадянських територіях капіталізму зразка ХІХ століття (описаного Карлом Марксом в якості "завершення передісторії", а потім Максом Вебером через дихотомію "авантюрного" і "продуктивного" капіталу, з домінуванням саме "авантюрного") викидає масову людину цих обширів за межу потенціалів розвитку інформаційного суспільства, робить для неї "непрозорою" нову реальність і "несуспільним" інформаційний продукт. Бо ж символічні, як на західні взірці, ціни на персональні комп`ютери та користування INTERNET`ом у розвинених країнах якраз і перетворюють де-факто інформацію на всесуспільну власність (за винятком особливих - комерційних, приватних, військових - таємниць). Ба більше: середовище "комп'ютерних людей", особливо ж запеклих хакерів, розгорнуло останнім часом цілком свідому боротьбу за відсутність будь-яких бар`єрів, таємниць, блокувань у всесвітньому інформаційному середовищі. Інформація є всезагальна власність! - таким є гасло цієї боротьби.
Але, для того, щоб аби боротися за свої права, "зламуючи" усі INTERNETівські замки, треба мати доступ до мережі. Тобто - бодай мінімальні кошти, мінімальну інфраструктуру, мінімальне розуміння з боку оточення - і максимальні знання та вміння. Треба "варитися" в INTERNET`івському казані. А пострадянський та "третій" світи мають шанси "випасти" із цього процесу надовго, якщо не назавжди, що створить значно істотнішу межу між "світами", ніж "залізна завіса" та майнове розшарування. Бо межа пройде не кордонами чи кишенями, а через світ самої людини. Інакше кажучи, постануть не військово-політичні "світи", а культурно-антропологічні, несумісність яких чимось схожа на несумісність світів, що існували за часів цивілізованого Шумеру і варварського довкілля». (журнал «Сучасність», 2000, N12, стаття «Україна. Європа. Присмерк?»).
Власне, про це саме - що саме єство інформаційного продукту наполегливо вимагає, щоби власність на нього не копіювала форми власності на шкарпетки, віскі та автомобілі; що без вільного доступу до світу інформації розвиток цивілізації опиняється під загрозою; що «антипіратські» законопроекти і вже ухвалені закони у США та країнах Євросоюзу де-факто ліквідують чи обмежують суттєві людські права і свободи, які в нашу технотронну добу набули вельми специфічну форму, - про це все нині говориться і пишеться дуже багато.
Та проблема не тільки в тому - країни, які є «бідними» (термін, ясна річ, достатньо умовний, бо в цих країнах наявні дуже і дуже багаті персонажі та накопичене часом дуже велике багатство, що, втім, не заважає більшості населення злидарювати), в яких правлять, м'яко кажучи, не надто демократичні режими, виявляються паріями інформатизованого світу. Навіть достатньо символічні гроші за користування тими чи іншими ресурсами інтернету значній частині їхнього населення не під силу; ба більше - нерідко ще й відсутня суто технологічна можливість оплати користування цими ресурсами.
Крім того, як зауважив цитований уже Олександр Ольшанський, «взагалі питання авторського права в інтернеті - як ми бачимо по подіях і в Сполучених Штатах, - це нині, швидше, інструмент конкурентної боротьби чи конкурентної війни навіть. Війна великих компаній за свої прибутки, а не відстоювання якогось права...». Найболючіше, ясна річ, така війна б'є по країнах «злидарів». Та головне все ж - сама сутність ідей та інформації, законодавчі норми власності на які не можна заганяти у правові рамки ХІХ століття. Бо ж відповідні закони чимось нагадують ті регулятиви, якими обмежували свого часу парламентарії найрозвиненіших країн використання перших автомобілів: попереду авто має йти людина з прапорцем і сигналізувати про небезпеку...
А до висловлених уже припущень щодо того, чим керувалася влада України в боротьбі проти Ex.ua, можна додати щонайменше три. Припущення перше: влада прагнула показати Заходові, що вона щосили бореться з «піратами» в мережі, йдучи назустріч побажанням своїх «стратегічних партнерів». Друге припущення: влада заодно поставила на меті налаштувати молодь, яка широко користувалася Ex.ua, проти «клятих піндосів», на вимогу яких закривають такий зручний і надійний ресурс (а заодно - і налаштувати проти різної там демократії...). Третє припущення, яке не суперечить попереднім, оскільки влада звикла вже одним пострілом намагатися вбити кількох зайців, - наближаються вибори, а Ex.ua - це зручний (бо популярний - до чверті українського трафіку!) ресурс для поширення опозиційних матеріалів, тим більше, що того ж дня надійшло повідомлення - в Україні інтернетом користується 16 мільйонів людей, а якщо взяти тільки дорослих - то майже третина виборців...
Це все, ясна річ, тільки перша реакція на події 31 січня та загальні роздуми з цього приводу. Далі буде. А буде неодмінно, і багато цікавого, тим більше, що якраз у момент закінчення писання цього тесту лівим оком я прочитав повідомлення про хакерську атаку на сайт президента України...

Ілюстрація - www.mauzer.info

© 2001—2012, «Телекритика». Всі права застережено

Марина Бишенко, «Українська правда» 03-02-2012
Група "The Anonymous" з'явилася ще в 2008 році, як протидія проти анти-піратських законів, і займається хакерством, тобто атаками всіх урядових чи комерційних сайтів, пов'язаних із комерціалізацією веб-простору. Але всесвітньовідомої слави група набула лише в цьому місяці.

З жовтня 2011 року в США на вулицях Нью-Йорку біля Волл Стріт почали з'являтися молоді люди в масках Анонімуса, Гая Фокса з фільму "V означає вендета ". Вони протестували проти законів, які прийняв уряд США щодо захисту авторських прав, контенту, який лежить на сторінках інтернету.

Зібралося їх декілька тисяч. Закінчилося все побиттям та розгоном поліції.

Група "The Anonymous" виклала відео про жорстокі дії поліції та пообіцяла ще помститися.

19 січня 2012 року уряд США закрив сайт MegaUpload, а через 15 хвилин відбулися хакерські атаки на сайти Білого Дому, ФБР, Департаменту Юстицій, офісу авторських прав США та великих звукозаписувальних компаній на декілька годин.

26 січня 2012-го відбулася атака цієї ж групи на сайт Європарламенту після підписання в Японії закону про "Торгову угоду боротьбі з контрафактом", скорочено АСТА. Цей закон підписали 22 країни-члени Євросоюзу, а також азійські держави та країни Американських материків.

28 січня відбулися атаки на три мексиканські владні сервери - міністерства внутрішніх справ, Сенату та кабінету міністрів.

У цей же день відбулися атаки на словацькі урядові сайти та мітинг проти закону АСТА. Люди тримали плакати із символікою ліберальної партії "Свобода та справедливість", котра виступає проти обмеження користуванням нелегальним контентом у мережі інтернет.

30 січня в Празі відбулася демонстрація проти закону АСТА. Декілька сот людей прийшли в типових уже для групи "The Anonymous" масках із фільму "V означає вендета" з урядовими гаслами про відставку Вацлава Клауса, через його рішення підписати закон АСТА, із криками "Свобода" та із прапорами від Чеської піратської партії. Чехи обурюються, що компанія, яка збирає кошти за завантаження пісень із сайтів, отримані гроші порівну роздає чеським звукозаписувальним компаніям, навіть якщо всі альбоми належать виконавцям з інших країн. З гаслами "За що ми маємо платити свої гроші", вони пішли під стіни президента.

1 лютого 2012 український інтернет шокувала звістка про закриття найбільшого файлового ресурсу в Україні - ex.ua, після чого "лягли" сайти адміністрації президента, міністерства зовнішньої політики, камінету міністрів, СБУ та інші урядові сайти.

Ця подія набула широкого резонансу в Україні.

Джерела повідомляють, що атаки почали хакери, які не мають відношення до "The Anonymous", але зараз вони підтримують також і дії українських юзерів інтернету.

Дуже швидких обертів набирає діяльність "The Anonymous", але й швидкого розголосу так само.

Телеканал CNN вже робив декілька репортажів про цю групу. Розривається повідомленнями іноземна преса. А молодики з "The Anonymous" повідомляють, що не відступляться й будуть надалі "класти" урядові сайти у всіх країнах світу та виборювати права піратського контенту.

Також, ця група займається блокуванням дитячих порносайтів та розголошуванням інформації з фінансових установ із Волл Стріт. Адже на думку членів групи в США, люди з Волл Стріт мають багато грошей, що не відповідає реальності, і тому хочуть соціальної справедливості. Також, їх дуже цікавлять події із Близького Сходу, і час від часу вони так само надають хакерську підтримку протестувальникам у Єгипті.

Система дій "The Anonymous" завжди одна й та сама.

Спочатку вони повідомляють у Твіттері та на своєму сайті, що сьогодні збираються атакувати, а далі починають хакерські "напади".

Зараз ця група наводить великий жах на власників комерційних сайтів. Так, один британський сайт, прочитавши, що на сьогодні його будуть атакувати, просто від'єднав сервер, аргументуючи це тим, що не бажають, щоб хакери дізналися якусь особисту інформацію їхніх клієнтів.

Тож, поки світ переляканий через нове сильне інтернет-угрупування, наша влада так само не може спокійно спати через атаки на їхні урядові портали.

І хай вони не приймали закон АСТА, але так само позбавили українців їхнього рідного контенту. І ми змогли показати, що й нам терпець уривається.

Гасло "The Anonymous": Нас - легіон. Не забуваємо. Не пробачаємо.

Правда ж, гарне гасло для нової революції "з Facebook'у"?

Марина Бишенко, «Українська правда»
Пауло Коельо  передав свої книги торрент-трекеру The Pirate Bay для безкоштовного завантаження. У своєму блозі письменник відзначив, що жадібність для правовласників – шлях безперспективний і закликав піратів всіх країн об’єднуватися.
Паоло Коельо (Paulo Coelho) вже давно є прихильником піратського скачування художніх творів, з того моменту як 1999 року його роман «Алхімік» було розміщено в інтернеті, пише Guardian.

20 коментарів:

володимир сказав...

01-02-2012

Сайт президента Януковича атакували хакери

Офіційний сайт президента України Віктора Януковича піддався хакерській атаці. Про це повідомляє інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерело в Адміністрації президента.
«Сайт, фактично, лежить», - констатував співрозмовник. Він припускає, що це стало наслідком заклику в соціальних мережах атакувати сайти державних установ після закриття 31 січня міліцією файлообмінного ресурсу Ex.ua.
За даними джерела, з учорашньої ночі в Адміністрації президента посилено працюють над усуненням наслідків хакерської атаки.
Труднощі з роботою сайту глави держави стали помітні сьогодні, 1 лютого, близько опівдня. Спершу перестала працювати база даних офіційних документів, видаючи помилку при спробі зайти в неї, а нині періодично недоступна й головна сторінка сайту. Сайт і його розділи довго вантажаться і не завжди відкриваються.
При цьому в соціальних мережах можна знайти заклики і конкретні поради, як збільшити тиск на сервери президентського сайту, щоб він не витримав навантаження. Заклики пов'язані із закриттям 31 січня найбільшого українського файлообмінного порталу Ex.ua.
Зазначимо, що сайт Міністерства внутрішніх справ не працює з вечора 31 січня. Причина - велика кількість відвідувачів, а також можливих DDОS-атак.
«Телекритика»
© 2001—2012, «Телекритика». Всі права застережено

володимир сказав...

01-02-2012

Чепак і адміністрація ex.ua просять хакерів не атакувати сайти влади

Прес-секретар Віктора Януковича Дарія Чепак підтверджує інформацію про атаку на сайт президента. Про це вона написала у своєму блозі на «Українській правді», повідомляє видання.
«З сьогоднішньої ночі офіційний сайт президента України атакують невідомі. Сайт МВС під атакою "ліг". В соцмережах поширюються заклики приєднатися до атаки сайтів держустанов в ім'я підтримки "сайтів-файлообмінників", які не дотримуються захисту авторських прав. Чи розуміють ті люди, які атакують сайти, що вони роблять?», - запитала вона.
Чепак наголосила, що через атаки «руйнуються площадки для розміщення суспільно важливої інформації»: «Суспільство довго боролося за вільний доступ до інформації від держорганів. Інформації, що стосується життя громадян і яка є важливою для життєдіяльності країни. Журналісти долають несусвітні бюрократичні перепони, щоб отримати доступ до публічної інформації, який гарантований їм законом. І тепер, через атаки, руйнуються площадки для розміщення цієї суспільно важливої інформації».
«Я підтримую право будь-якого громадянина на протести. Але, якщо ми будуємо цивілізоване суспільство, то свобода кулака одного громадянина обмежується носом іншого. Тому я звертаюся до вас, шановні панове, які атакують сайти: чи не могли би ви для свого протесту знайти якийсь інший майданчик, не обмежуючи право громадянина на доступ до інформації?», - додала Чепак.
«Телекритика»
© 2001—2012, «Телекритика». Всі права застережено

Анонім сказав...

01-02-2012
Кримінальну справу щодо файлообмінного ресурсу ex.ua порушено внаслідок звернень Adobe Systems, Graphisoft і телеканалу «1+1». Про це у ході прес-конференції заявив заступник начальника управління з боротьби з кіберзлочинністю Міністерства внутрішніх справ Руслан Пахотов, повідомляє «РБК-Україна». Як повідомляє «Українська правда», також скарги надходили від Державного інституту інтелектуальної власності та від Кабінету міністрів.
Наразі затриманих у цій справі немає, повідомив Руслан Пахотов. Вилучене обладнання перебуває на експертизі, під час якої буде встановлений чи заперечений факт порушення законодавства.
За словами Пахотова, співробітники офісу ex.ua у ході допиту і міліції зізналися, що займалися діяльністю ресурсу (раніше з'явилася інформація із посиланням на представника компанії Юрія Пісковія про те, що в ex.ua немає офісу в Україні). У ході обшуку офісу було виявлено та вилучено інструкцію, у якій йшла мова про те, що співробітники мають заперечувати свою причетність до ex.ua у разі візиту міліції.
Представниця компанії «Мегого», присутня на конференції, уточнила, що співробітники міліції 31 січня проводили обшук саме в її компанії. За її словами, компанія є офіційним партнером файлообміннику.
(Додано) У вересні «1+1» справді звертався до МВС і Держслужби інтелектуальної власності, але справу проти файлообміннику було порушено раніше, повідомили «Телекритиці» у прес-службі «1+1»: «В сентябре 2011 года «1+1» действительно обращался в МВД и Государственную службу интеллектуальной собственности Украины с требованием защитить контент, авторскими правами на который мы располагаем, и убрать его из Интернета. Уголовное дело против ex.ua было возбуждено на три месяца раньше нашего обращения». За інформацією прес-служби, скарги каналу стосувалися порушень прав інтелектуальної власності щодо кількох проектів.
Нагадаємо, 31 січня співробітники міліції вилучили кілька сотень серверів Ex.ua у зв'язку з порушення закону про авторські права.
Як писала «Телекритика», ех.ua не підтверджує інформацію про вилучення його серверів міліцією.
«Телекритика»

володимир сказав...

02-02-2012

Атаковано ще низку сайтів через Ex.ua

Сьогодні, 2 лютого, працюють з перебоями сайти Конституційного суду України, Партії регіонів, СБУ та «1+1». Також у соціальних мережах ширяться повідомлення про проблеми із сайтом Верховної Ради ввечері 1 лютого.
На порталі каналу «1+1» відкривається лише перша сторінка. Також зранку «висів» сайт Національного банку.
Портали піддалися атаці услід за сайтами президента, уряду і МВС.
У соцмережах не припиняються заклики атакувати сайти влади, установ та компаній, які звертались до МВС щодо порушення прав інтелектуальної власності файлообмінним ресурсом Ex.ua, які сприяти його закриттю 31 січня.
1 лютого під час ефіру на 5-му каналі експерт з інтернет-комунікацій Максим Саваневський зазначив, що «за заклики відвідати сайт президента навряд чи хтось може бути притягнутий до відповідальності». На його думку, сайти «виснуть» через велику кількість заходів.
Нещодавно в соцмережі «Вконтакті» з'явилась петиція користувачів Ex.ua, у якій вони закликають: «Ми просимо- включити Ex.uа для доступу в особисті файли, щоб зберегти свої власні викладені файли які не були збережені на комп'ютері». А також наголошують: «Якщо держава готова оплатити створення і роботу подібного ресурсу яким користується не одна людина-як вертольотом, а мільйони то ми, тільки за».
«Телекритика»
© 2001—2012, «Телекритика». Всі права застережено

Анонім сказав...

У четвер, 2 лютого в програмі ТВі «Вечір з Миколою Княжицьким» говоритимуть про ситуацію навколо Еx.ua та незаконну приватизацію землі. Про це повідомляє прес-служба ТВі.
Під час ефіру розглядатимуть такі теми:
- Арештована коляда, або як КГБ СРСР в один день 12 січня 72-го ув'язнила весь цвіт української інтелігенції. Про це - історик та дисидент Василь Овсієнко.
- Як влада «прихватизовує» українську землю та підприємства? Про це - екс-радник голови Фонду держмайна, що погрожував самоспаленням, Володимир Ларцев та громадський активіст Анатолій Ткачук.
- Києво-Печерський заповідник, заповідник «Софія Київська» та Музеї Пирогово. Чи зміняться вони після зміни керівництва? Про це - історієзнавець Владислав Піоро та художник-реставратор Анатолій Остапчук.
- Кому заважав файлообмінник Еx.ua та що буде в українському інтернеті після його закриття? Про це - заступник голови Інтернет-асоціації України Олександр Ольшанський.
- Як Національний театр оперети збирає аншлаги на вистави за творами класиків української літератури і не тільки. Про це - художній керівник театру - Богдан Струтинський.
«Вечір з Миколою Княжицьким» виходить о 21.00.

володимир сказав...

Слідчі відкликали вимогу про блокування домену Ex.ua

Реєстратор доменів Imena.ua вже відновив підтримку домену Ex.ua

Слідчий відділ Печерського райуправління МВС відкликав вимогу про блокування домену Ex.ua, згідно з яким 31 січня реєстратор Imena.ua припинив обслуговування домену, внаслідок чого файлообмінний ресурс Ex.ua став недоступним. По це повідомляє інтернет-видання AIN.ua з посиланням на керівного партнера юридичної фірми «Юскутум» Артема Афяна, який представляє інтереси Ex.ua.
У прес-службі столичної міліції «Телекритиці» підтвердили прийняття такого процесуального рішення.
За словами пана Афяна, кримінальна справа щодо Ex.ua була порушена за фактом розміщення на порталі п'ятьма невстановленими особами контрафактної продукції компанії Adobe. Суму збитку ця компанія оцінила у 180 тис. грн.
«Слідство розібралося, що факт розміщення на порталі неліцензійних продуктів не може стати причиною для блокування домену, тому вимога була відкликана. Тепер домен знову може бути включений, однак сервери порталу все ще в міліції. Їх вилучення ніяк не сприяє встановленню п'яти осіб, які розмістили контрафактний контент. Більш того, після блокування домену встановити особи порушників стало неможливо», - розповів пан Афян.
Сервери, за його словами, були вилучені під приводом того, що на них можуть бути копії продуктів Adobe, розміщених порушниками. Раніше в Ex.ua не підтверджували інформацію міліції про вилучення серверів.
Представник Ex.ua Юріс Пісковий сказав, що робота з відновлення ресурсу ведеться, але детальніших коментарів поки не дав.
Тим часом реєстратор доменних імен Imena.ua вже відновив підтримку домену Ex.ua на своїх серверах у повному обсязі, повідомляє Watcher. Проте А-запис домену не веде на жоден із серверів файлообмінника, вказуючи натомість на loopback-інтерфейс:

володимир сказав...

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації передала в правоохоронні органи всі IP-адреси, з яких здійснюється блокування сайту президента. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на прес-службу Держспецзв'язку.
У відомстві зазначили, що з 6:00 1 лютого моніторинг за сайтами, що перебувають на майданчиках держспецзв'язку, зафіксував збільшення мережевого навантаження на сервери офіційного сайта президента.
«Це було класифіковано як "атака на відмову в обслуговуванні" (DDoS-атака)», - сказали в прес-службі відомства.
За їхніми даними, Національна команда реагування на надзвичайні комп'ютерні події CERT-UA встановила місцезнаходження інтернет-ресурсу, на якому розміщувалося шкідливе програмне забезпечення, та заблокувала його роботу.
«На жаль, атаки тривають. Максимальна кількість запитів, спрямованих на відмову роботи інтернет-представництва, становить приблизно 140 тис. запитів на секунду. IP-адреси, з яких проводяться атаки, передано в правоохоронні органи», - зазначили у відомстві.
У Держспецзв'язку додають, що ці порушення мають ознаки правопорушення, передбаченого статтею 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або електрозв'язку).
Нагадаємо, 31 січня після закриття міліцією файлообмінного ресурсу Ex.ua розпочалися числені DDoS-атаки на сайти органів влади, зокрема на сайт президента, що призвело до їх повного або часткового блокування. 2 лютого в Адміністрації президента повідомили, що їм вдалося відбити хакерські атаки на сайт глави держави.
«Телекритика»

Анонім сказав...

03-02-2012
Файлообмінний ресурс Ex.ua частково відновив роботу. Портал почав завантажуватись у ніч з 2 на 3 лютого, на ньому вже працює сервіс зберігання, пересилання та обміну нових файлів, проте доступу до старих файлів ще немає. Адміністрація ресурсу повідомляє на сайті, що частина інформації тимчасово недоступна, але зараз ведуться роботи для відновлення повноцінної дієздатності.
Переглядати фільми та програми он-лайн поки що не можна.
Нагадаємо, слідчий відділ Печерського райуправління МВС 2 лютого відкликав вимогу про блокування домену Ex.ua, і реєстратор Imena.ua розблокував домен порталу.
Нагадаємо, 31 січня Imena.ua припинила обслуговування домену, внаслідок чого файлообмінний ресурс Ex.ua став недоступним. Міліція проводить розслідування у кримінальній справі щодо порушення авторських прав. Приводом для порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 176 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав, послугували звернення, що надійшли на адресу Міністерства внутрішніх справ України від офіційних представників світових виробників програмного забезпечення Adobe Systems Inc., Graphisoft Inc. тощо.
«Телекритика»

Анонім сказав...

Кому вигідний розгром EX.UA?
Віталій Портников, «Радіо свобода» 03-02-2012
Оцінками ситуації щодо атак на інтернет-портали української влади в ефірі Радіо Свобода поділилися політичний експерт Костянтин Матвієнко і член правління Інтернет-асоціації України Олександр Ольшанський.
- Інтернет-портали української влади не відкриваються. Люди протестують проти закриття найбільшого українського ресурсу EX.UA, який влада характеризує, як «піратський», тобто такий, що маніпулював авторським правом і дозволяв своїм користувачам виходити на записи тих продуктів, які в принципі мали б бути платними, а не безплатними.
Однак самі користувачі з цим не погоджуються. Не погоджується з цим і керівництво EX.UA. Вже очевидно, що влада не здатна протистояти інтернет-атакам на свої ресурси, що теж характеризує діяльність у галузі інформаційної безпеки, яка пропагувалася за часів Віктора Януковича як взірцева.
Оцінками ситуації щодо атак на інтернет-портали української влади в ефірі Радіо Свобода поділилися політичний експерт Костянтин Матвієнко і член правління Інтернет-асоціації України Олександр Ольшанський.
- Інтернет-портали української влади не відкриваються. Люди протестують проти закриття найбільшого українського ресурсу EX.UA, який влада характеризує, як «піратський», тобто такий, що маніпулював авторським правом і дозволяв своїм користувачам виходити на записи тих продуктів, які в принципі мали б бути платними, а не безплатними.
Однак самі користувачі з цим не погоджуються. Не погоджується з цим і керівництво EX.UA. Вже очевидно, що влада не здатна протистояти інтернет-атакам на свої ресурси, що теж характеризує діяльність у галузі інформаційної безпеки, яка пропагувалася за часів Віктора Януковича як взірцева.

Михаил Михайлович сказав...

В МВД вчера не смогли четко ответить, какие действия будет предпринимать министерство в отношении пользователей, причастных к атакам. "В Уголовном кодексе есть ст. 361, предусматривающая наказание за несанкционированное вмешательство в работу компьютеров, автоматизированных систем и компьютерных сетей в виде лишения свободы на срок до трех лет, но с такими атаками мы столкнулись впервые. Безусловно, мы усилим защиту нашего сайта, а что делать с людьми, причастными к атакам, будет решено позже",- заявили "Ъ" в пресс-службе МВД.
Как только правительственные сайты начали "ложиться" один за другим, в интернете поползли слухи, что за атаками стоит движение хактивистов (политически мотивированных хакеров) The Anonymous. Они приобрели мировую известность после ряда удачных атак на сайты крупных платежных систем, американских конгрессменов и лидеров ближневосточных государств - таким образом они мстили за преследование скандально известного сайта WikiLeaks, а до этого - за попытку закрыть популярный файлообменник Pirate Bay (см. "Ъ" от 9 декабря 2010 года).
По данным "Ъ", The Anonymous как группа не участвовала в атаке на украинские сайты. Обычно, когда идет массированная атака членов движения из разных стран на какую-либо цель, в специальных закрытых чатах или в социальных сетях объявляется "операция" - оговаривается мишень, время нападения, количество участников. На данный момент "анонимы" организованно атакуют правительственные сайты Польши (за ужесточение законодательства в области авторского права) и Венгрии (хакеры считают власти этой страны коррумпированными). Ряд украинских "анонимов" уже обратился к лидерам группы за поддержкой, однако отдельной "операции "Украина"" пока нет.
Основная же часть DDoS-атак, из-за которых оказались недоступны правительственные и партийные сайты, координировалась через социальные сети, в основном "В контакте", где сформировалось сразу несколько групп (от 500 до 1500 членов в каждой), обсуждавших и готовивших атаки.

Анонім сказав...

І Архімед, і Галілей

Вина й не бачили. Єлей

Потік у черево чернече!

А ви, святиє предотечі,

По всьому світу розійшлись

І крихту хліба понесли

Царям убогим. Буде бите

Царями сіянеє жито!

А люде виростуть. Умруть

Ще незачатиє царята...

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі.

володимир сказав...

За Ex.ua заступився Янукович-син. Він пропонує МВС сісти...
03.02.2012 15:35

Асоцiацiя "IT-Україна" та юристи iнтернет-ресурсу "EX.UA" звернулися до нардепа Вiктора Януковича з проханням допомогти у врегулюваннi ситуацiї з блокуванням популярного порталу.
Про це повідомляє прес-служба депутата, передає "Інтерфакс-Україна".
У свою чергу, Янукович (син президента, член фракцiї Партiї регiонiв - УП) направив депутатський запит на iм'я мiнiстра внутрiшнiх справ Вiталiя Захарченка з метою з'ясувати на яких пiдставах було заблоковано iнтернет-ресурс "EX.UA".
"Необхiдно розiбратися в ситуацiї з точки зору закону. Чому ухвалили рiшення заблокувати "EX.UA" i конфіскувати сервери? Чи були цi дiї правильними в цiй ситуацiї? Конфлiкт мiж правовласниками i користувачами сьогоднi досяг пiку в усьому свiтi", - цитує депутата його прес-служба.
За словами Януковича, якщо Україна хоче задавати темп розвитку IT-галузi - боротися потрiбно з причиною, а не з наслiдками.
"В Українi є великий об'єктивний попит на користування безкоштовним контентом. Той самий "EX.UA" вiдвiдувала за день величезна кiлькiсть користувачiв. Блокування порталу лише збiльшить трафiк на iнших аналогiчних ресурсах i не вирiшить сутi проблеми", - наголошує Янукович-молодший.
Він запропонував сісти за стiл переговорiв i спiльно створити "таку модель роботи в мережi, яка влаштує всiх учасникiв ринку: користувачiв, правовласникiв i державу".

Анонім сказав...

Нас - легіон. Не забуваємо. Не пробачаємо.

Анонім сказав...

Розрита могила


Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Чи ти рано до схід сонця
Богу не молилась,
Чи ти діточок непевних
Звичаю не вчила?
«Молилася, турбувалась,
День і ніч не спала,
Малих діток доглядала,
Звичаю навчала.
Виростали мої квіти,
Мої добрі діти,
Панувала і я колись
На широкім світі,
Панувала… Ой Богдане!
Нерозумний сину!
.....

Анонім сказав...

В кінцевому результаті не має значення, що стояло в основі наїзду на ресурс – рейдерство, некомпетентність, тощо. Головне – отримати в секунду протестну аудиторію в 10 000 000 користувачів та 10 000 000 співчуваючих і дати заднього це треба вміти. Дійсно – застав дурня Богу молитися, то він і лоба розібє!

Анонім сказав...

Закриття Ex.ua було демонстративним жестом української влади після візиту очільника Мінфіну Валерія Хорошковського до США, метою якого є отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду. Про це повідомляє ZN.ua із посиланням на анонімного «високопоставленого співробітника Міністерства внутрішніх справ».
«Якби міліція хотіла закрити піратські канали, то давно б це зробила, разом з ринком "Петрівка", сотнями інших інтернет-сайтів. Просто закрити саме EX.UA США вимагають уже два роки», - сказав співробітник ZN.ua.
І додав: «Але жоден генерал не зацікавлений у захисті авторських прав закордонних правовласників, оскільки це його особиста стаття доходу. У цьому разі можна сказати, що міліція душею була з народом, що протести та блокування сайтів стали зручним приводом, який дав керівництву МВС змогу послатися на суспільний резонанс і швидко відновити роботу Ex.ua».Детальніше читайте в статті Юрія Бутусова «EХ-Фактор, або Обвалення.gov.ua» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».
За офіційною версією, міліція закрила Еx.ua через кримінальну справу щодо порушення авторських прав.
Як повідомляла «Телекритика», Ex.ua став недоступним 31 січня, після того, як реєстратор Imena.ua припинив обслуговування домену. Портал почав завантажуватися за дві доби, у ніч з 2 на 3 лютого.
Міліція проводить розслідування у кримінальній справі щодо порушення авторських прав. Приводом для порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 176 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав, послугували звернення, що надійшли на адресу Міністерства внутрішніх справ України від офіційних представників світових виробників програмного забезпечення Adobe Systems Inc., Graphisoft Inc. тощо.
«Телекритика»

Анонім сказав...

Сервер Міністерства внутрішніх справ України зламали хакери, повідомляє «Українська правда».
Вони виклали дані з сервера у вільному доступі для інтернет-користувачів. Хакери наголошують: Міністерство МВС України користується піратською Windows.
Раніше, 3-го лютого, під час ток-шоу «Шустер live» на Першому національному начальник управління по зв'язках зі ЗМІ МВС Володимир Поліщук зазначив, що використання МВС неліцензійних програм не є закритою інформацією. Також він розповів інші подробиці.
«Ми з 2006 року проводимо тендерні закупівлі лише тієї комп’ютерної техніки, яка має певне програмне забезпечення. Є якась частина працівників міліції десь в райуправліннях, можливо, навіть у головних управліннях, які працюють на неліценійній продукції. Ми цього не приховуємо, і ця ситуація не лише в МВС, а й всюди в Україні», - сказав пан Поліщук.
Зміна діючого програмного забезпечення, за його словами, є питанням переговорів на державному рівні. Також він додав, що МВС інформує Microsoft щодо часткового використання неліцензійного продукту. «І коли на цьому програмному забезпеченні не виробляється продукція, і на цьому ніхто не заробляє коштів, то правовласник і не пише заяв, і не вимагає терміново в один момент вирішити цю проблему», - пояснив Володимир Поліщук.
Нагадаємо, раніше у МВС визначалися, чи порушувати кримінальну справу за фактами хакерських атак на портал міністерства. Сайт МВС, поряд з низкою вебресурсів - порталу президента України, Кабміну, Верховної ради, Конституційного суду України, Національного банку, Партії регіонів, СБУ, каналу «1+1» - 31 січня атакували хакери та, за їх інструкціями, звичайні користувачі. Це сталося після закриття файлообмінного ресурсу Ex.ua.
«Телекритика»

володимир сказав...

Хакеры взломали сервер МВД
Воскресенье, 05 февраля 2012, 18:31

Хакеры-любители открыли доступ к серверу МВД через ftp.
В результате, данные папок с сервера МВД стали известны тысячам пользователей и свободно гуляли по интернету.
Хакеры также подтвердили, что на сервере МВД стоит пиратская Windows.
Позднее доступ был закрыт паролем.
Украинская правда

Анонім сказав...

Суть бархатных технологий в трёх пунктах:
1. Консолидация всех протестных сил. Максимальное смягчение разногласий. Обучение искусству диалога.
2. Опора на массы. Какими бы бестолковыми, одурманеными и озлобленными они не были на момент начала с ними работы (а в какой-то степени, и на пике демократии, даже в США). Использование психотерапевтических техник "присоединения к пациенту".
3. Поиск таких объектов для атак и таких стратегий атак, при которых режим не может ответить в полную силу. В первую очередь, из-за внутренних противоречий в самом режиме. Когда жёсткий ответ властей ещё более раскалывает элиту, а мягкий ослабляет страх со стороны масс. Т. о. режим ставится в гёделевскую ситуацию неразрешимого парадокса. Точнее, парадокса, имеющего, как минимум, два решения, из которых оба для режима неприемлемы.

UA сказав...

Міністерство внутрішніх справ не вважає за необхідне порушувати кримінальну справу за фактом хакерських атак на свій офіційний сайт після припинення міліцією роботи файлообмінника Ex.ua.
В управлінні зв'язків з громадськістю МВС України зазначили, що заяви від офіційних державних і партійних сайтів, які також зазнали хакерських атак, поки що не надходили, тому відповідні кримінальні справи також не було порушено, раніше прес-служба МВС повідомляла, що відповідно до статті 361 Кримінального кодексу, відповідальність за втручання в роботу інтернет-ресурсів передбачена у вигляді штрафу до 17 тис. грн, або виправних робіт, або позбавлення волі до трьох років. Також відповідальність передбачена для розробників програм, що дозволяють здійснювати хакерські атаки.